Mijn favorieten

Waarom je huis verkopen via een makelaar?

Je hebt een eigen woning, maar wilt bijvoorbeeld gaan samenwonen of verhuizen naar een andere stad of locatie, dan moet je natuurlijk eerst je eigen woning verkopen. Daarvoor kun je naar een makelaar gaan maar er zijn tegenwoordig ook tal van mogelijkheden om zelf de verkoop te regelen. Waarom zou je dan toch je huis verkopen via een makelaar?
In deze blog vertellen we graag over de verschillen tussen het zelf verkopen van een woning of wanneer een makelaar dit voor jou doet en welke voordelen dit heeft.


 
 
Vandaag de dag kiest ongeveer 90% van de woningverkopers dit te doen via een (verkoop)makelaar. De rol van een verkoopmakelaar is het adviseren en het behartigen van de belangen van de verkoper. Hij of zij draagt dus zorg voor een goede verkoop van jouw woning.
 
Natuurlijk zijn er tal van keuzes, het is niet zo zwart-wit dat je het of zelf moet doen of volledig uit handen geeft aan een verkoopmakelaar.
Ook is er een tussenweg, een deel van de werkzaamheden doe je zelf en een deel laat je doen door de professional. Zaken om uit te besteden kunnen bijvoorbeeld zijn:
  • Het maken van professionele foto’s
  • Het plaatsen van de woning op Funda
  • De onderhandelingen
  • Bepalen van de verkoopstrategie
  • Regelen van de bezichtigingen
 
Veel makelaar bieden namelijk deeldiensten aan waarbij zij slechts enkele onderdelen van het verkoopproces voor hun rekening nemen.
 
Voor de verkoop van je woning heb je eigenlijk drie keuzes, een traditionele makelaar, een internetmakelaar of zelf je huis verkopen.
 
Traditionele makelaar
De traditionele makelaar regelt alles voor je, van het maken van de foto’s tot de verkoop. Ideaal voor een zorgeloze, vaak vlotten en goede, verkoop van je woning. Naast het persoonlijk contact heeft een traditionele makelaar nog een groot voordeel, welke dat is lees je in deze blog.
 
Benieuwd waar moet je dan op letten bij het uitkiezen van een makelaar voor de verkoop van jouw woning? Lees hier meer over in deze blog.
 
Internetmakelaar
Wanneer je kiest voor een internetmakelaar zal je zelf de handen uit de mouwen moeten steken. Je maakt zelf de verkoopfoto’s, schrijft zelf een beschrijving van de woning en de rondleidingen regel je ook zelf. Een internetmakelaar verzorgt vaak de onderhandelingsgesprekken en stelt het verkoopcontract op.
 
Zelf je huis verkopen
De titel spreek voor zich, je kiest er voor om alles zelf te regelen. Van het bord in de tuin tot de onderhandelingen en de verkoop. Houd hierbij wel in acht dat dit veel tijd van je vergt.
 
Welke keuze is nu eigenlijk het best? Het belangrijkste is dat je een keuze maakt welke het best bij jou past en waar je jezelf het prettigst bij voelt. Uit onderzoek is gebleken dat een traditionele makelaar altijd nog het beste scoort gevolgd door de internetmakelaar, maar het blijkt dat een woningeigenaar persoonlijk contact altijd zeer op prijs stelt en daarom kiest voor een traditionele makelaar.
 
Wil je jouw huis verkopen via een makelaar ga dan naar onze website.